Baby's in de opvang

Elk kind verdient zijn eigen plekje binnen de groep. We beschrijven hier in het bijzonder de opvang van baby’s omdat dit de allerkleinsten in de opvang zijn. En het voor ouders vaak het eerste moment is dat ze met kinderopvang te maken krijgen. Het is prettig om te weten hoe het nou ‘werkt’; een baby tussen de grote kindjes. En als je baby eenmaal dreumes is dan heb je, over het algemeen, al meer ervaring met de opvang waardoor je beter weet wat  je kunt verwachten.

Wanneer je je baby 's ochtends naar het kinderdagverblijf brengt, vraagt de pedagogisch medewerker wanneer hij/zij voor het laatst gedronken heeft. Want de drinktijden zijn bepalend voor het ritme van je kindje. Wij volgen zoveel mogelijk het ritme van thuis. Wel vragen we om het ritme zo te sturen dat het kindje vóór 9 uur en tussen 17.00-18.30 uur geen fles nodig heeft. Een baby verdient tijdens het drinken de volle aandacht; even samen op de bank één op één contact. Op de genoemde tijden is het gebruikelijk dat de collega (tweede pedagogisch medewerker op de groep) nog niet aanwezig is. Hierdoor kan je kindje niet in de rust, die het wel nodig heeft, de fles krijgen.

Wij hebben standaard Nutrilon-1 en -2, Hero-1 en -2 en Hipp 'biologische voeding'-1 en -2 in ons assortiment voor de kinderen tot 12 maanden. We stemmen met jou af welke voeding wordt gegeven. Na de 2-variant is het niet nodig om ook nog peutermelk zoals Nutrilon-3 of Hero-3 te gaan gebruiken (volgens verpakkingen vanaf 10 maanden). Een gevarieerde voeding volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum levert vanaf 1 jaar voldoende voedingsstoffen. Bij De Kleine Wereld wordt daarom vanaf dat moment gewone melk gegeven. Wanneer een kindje een andere voeding gebruikt, bekijken wij of het haalbaar is deze ook aan te schaffen. Dit heeft voornamelijk te maken met de houdbaarheid van de voeding. Uiteraard geven wij ook gekolfde moedermelk of kan je, als je dat prettig vindt, zelf borstvoeding komen geven.

Nadat de overdracht heeft plaatsgevonden, en het eet- en slaapritme voor de dag bekend is bij de pedagogisch medewerker, neem je afscheid van je baby maar bel gerust als je even wil horen hoe het gaat!

We werken 'kind-volgend', volgens het tempo van je baby. Terwijl we met de baby bezig zijn, kletsen we tegen hem of haar, dit is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Er zijn op de groep verschillende plekjes waar je kindje in alle rust kan ontspannen. Er zijn ook plekken op de groep waar je kindje juist het zicht heeft op de rest van de groep. Wat is het interessant wat er allemaal gebeurt! De grotere kinderen hebben een vast dagritme, de jongste baby’s volgen hun eigen ritme. Één van de voordelen van een verticale groep, is dat de kinderen eigenlijk nooit allemaal tegelijk wakker zijn; dat betekent extra aandacht op de momenten dat andere kinderen in bed liggen.

Kinderopvang & ontwikkeling

Bekijk de video

Samen opvoeden

In samenspraak

Samen met ouders