Buitenspelen

De groepen gaan zoveel mogelijk naar buiten. Buitenspelen is niet alleen fijn, maar ook goed voor de ontwikkeling. Bijvoorbeeld voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Buiten kunnen kinderen rennen, klauteren, glijden, springen, of zich verstoppen. Bovendien stimuleert buitenspelen de cognitieve ontwikkeling van kinderen; ze leren tellen (hoeveel pootjes heeft de spin) en ontwikkelen kennis over het weer, materialen en planten. Ook wordt de sociale ontwikkeling gestimuleerd. Wanneer kinderen zich veilig voelen buiten en voldoende uitdaging vinden, zal ook het samen spelen beter gaan en zullen er onderling minder conflicten ontstaan. Daarnaast gebruiken kinderen buiten veel meer hun zintuigen. Ze doen ervaring op met geuren, kleuren, temperatuurverschillen, geluiden, regen, wind en zon.

Buiten voel je de wind in je haren, de zon op je gezicht of vang je regendruppels op in je mond. Daarnaast doen kinderen ervaring op door buiten van alles te voelen, waarbij ze bijvoorbeeld ontdekken dat zand en aarde anders aanvoelen. Als je buitenspeelt, mag je vies worden. Dus lekker met je handen in de modder en op zoek gaan naar beestjes.

Samen wandelen is altijd een gezellig uitje en zo verkennen de kinderen de omgeving rond het kinderdagverblijf. De bolderkar gaat mee voor de kinderen die nog niet zo ver kunnen lopen. Het kan ook voorkomen dat kinderen de basisgroep verlaten, wanneer ze buitenspelen in een niet-aangrenzende buitenruimte, zoals een nabijgelegen schoolplein. Hierbij hanteren wij de beroepskracht–kind–ratio. Zie voor meer informatie over uitstapjes en buitenspelen het protocol Buitenspelen bij De Kleine Wereld’

Kinderopvang & ontwikkeling

Bekijk de video

Samen opvoeden

In samenspraak

Samen met ouders